Gdzie i jak przechowywać przetwory w domu?

spizarnia

Jak przechowywać przetwory w domu lub mieszkaniu? Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta, jednak nie dla każdego. Okazuje się, że wiele osób często sobie je zadaje i w ich głowach jawi się wizja zagracenia przestrzeni – a to duży błąd. Przy odrobinie zaangażowania i logistyki można sprawić, że różnej maści dżemy czy też konfitury mogą odnaleźć swoje miejsce bez potrzeby posiadania spiżarni. O jakim mowa? Podpowiadamy.

Jak długo można przechowywać przetwory w słoikach?

Przetwory owocowe można przechowywać – no właśnie – jak długo? Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Ma na to wpływ bardzo dużo czynników. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim to, w jakich warunkach będą one przechowywane. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że najczęściej datą graniczną jest 12 miesięcy. Najlepiej spożyć je zanim zacznie się kolejny sezon wiosenno-letni w dużej mierze zarówno z uwagi na ich przydatność, jak i po to, aby zwolnić miejsce.

Temperatura przechowywania przetworów – o jakiej mowa?

Pamiętajmy o tym, że różnej maści przetwory mają swoją datę ważności na którą ma wpływ niewątpliwie temperatura ich przechowywania. Bardzo istotne jest to, aby stały one w chłodnym jak również suchym miejscu. Jeśli już otworzymy przetwory, to z powodzeniem można już przechowywać je w lodówce. Najlepiej je postawić na górnej półce, gdzie zwykle mamy do czynienia z temperaturą rzędu miedzy 6 a 7 stopni C.

Przetwory – jak przechowywać je w kuchni?

Pierwsze skojarzenie w przechowywaniu przetworów, to rzecz jasna ustawienie ich w domowej spiżarni, albo w piwnicy. Oczywiście przydałoby się także jakieś osobne pomieszczenie. Nic bardziej mylnego – o ile oczywiście możemy wykorzystać potencjał tych ,,standardowych” miejsc, o tyle także w grę wchodzą również inne rozwiązania. Bardzo dobrze sprawdzi się między innymi przestrzeń pod oknem, ale uwaga – musi być ona oddalona od źródeł ciepła takich jak kuchenka czy też grzejnik. Nie bez znaczenia pozostaje także brak promieni słonecznych.

Przetwory doskonale odnajdą się także w wysokich koszach cargo. Takie działanie jest zarówno praktyczne, jak i wygodne. Do przechowywania konfitur można także wykorzystać pawlacz, albo też niewielką szafkę montowaną pod sufitem na przykład w kuchni. A może przechowywanie konfitur w garażu? To także bardzo dobry pomysł. Jeśli się sprawdzi. to z powodzeniem można stawiać na kolejne partie.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top