Grill i wędzarnia w jednym? To możliwe!

Sezon wiosenno-letni to ulubiony czas wielu osób. Ciepła i słoneczna pogoda sprzyja różnego rodzaju aktywnościom na świeżym powietrzu – wycieczkom rowerowym, wylegiwaniu się na plaży… i imprezom w gronie rodziny czy znajomych. A trudno wyobrazić sobie udaną imprezę w ogrodzie czy w terenie bez jedzenia z grilla. Przez ostatnie lata branża grillowa znacznie się rozwinęła i rozbudowała swoją ofertę o wiele ciekawych produktów – na przykład grillo-wędzarnie.
Czym jest grillo-wędzarnia?
Jak wskazuje sama jej nazwa, grillo-wędzarnia to produkt przeznaczony nie tylko dla miłośników pieczonych na ruszcie kiełbasek i karkówki, ale też osób ceniących sobie domowej roboty wędzonki. Funkcjonalność grillo-wędzarni to zasługa jej bardzo specyficznej konstrukcji. W przeciwieństwie do zwykłego taniego grilla, w którym ruszt umieszczony jest bezpośrednio nad otwartym paleniskiem, grillo-wędzarnia zbudowana jest z kilku zamykanych komór, z których każda pełni oddzielną funkcję:
- palenisko – jest źródłem ciepła i dymu potrzebnego w procesie wędzenia, to tu spala się paliwo pod postacią węgla lub drewna,
- część grillowa i BBQ – tutaj znajduje się ruszt do obróbki cieplnej posiłków,
- komin wędzarni – wyposażony jest w haki, służące do zawieszania wędzonych produktów, np. mięsa, ryb czy warzyw.
Komory tworzą liniowy układ, w którym połączenia stanowią regulowane szybry. Niektóre modele grillo-wędzarni wyposażone są również w koła, które umożliwiają łatwe przemieszczanie urządzenia bez konieczności podnoszenia go. Takim rozwiązaniem są na przykład grille King, dostępne w ofercie uznanego producenta grillo-wędzarni, marki Smoker.
Zalety grillo-wędzarni
Grillo-wędzarnia pod wieloma względami jest urządzeniem dużo lepszym, niż typowe grille, które w sezonie letnim można nabyć nawet w supermarketach. Ich główne atuty to:
- wysoka jakość materiałów użytych w produkcji – korpus wysokiej jakości grillo-wędzarni wykonany został z blachy kotłowej, które doskonale trzyma temperaturę. Pozwala to zmniejszyć zużycie węgla i grillować nawet przy niesprzyjających warunkach pogodowych.
- pełna kontrola nad procesem przygotowania posiłków – zamykane komory grillo-wędzarni, a także regulacja przepływu ciepła i dymu przy pomocy szybrów pozwala grillować w dokładnie takiej temperaturze, jaka jest potrzebna. Sprawdzą się zarówno w pieczeniu kiełbasek, jak i powolnym przygotowywaniu całych kurczaków czy żeberek.
- mniejsza szkodliwość dań – konstrukcja grilla sprawia, że wytopiony tłuszcz nie skapuje na żar. Tym samym zapobiega wytwarzaniu się szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych, które mogą przenikać z powrotem do jedzenia.
Przy tym wszystkim grillo-wędzarnie prezentują się wyjątkowo estetyczne – dodadzą uroku niemal każdemu przydomowemu ogródkowi.
Leave a Reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.