Grubość mielenia kawy a sposób parzenia

kawa parzona

Parzenie kawy może się odbywać z uwzględnieniem różnych metod oraz stosownej grubości zmielonych ziaren. Stopień zmielenia kawy ma wpływ zarówno na smak, jak i aromat kofeinowego napoju. Jak powinno się ją mielić? Oto garść praktycznych wskazówek dla każdego kawosza.

Grubość mielenia a smak kawy

Jak grubo powinno się mielić kawę? Zależy to głównie od wybranej metody oraz urządzenia wykorzystywanego do codziennego przygotowywania naparu. Inna będzie ona w przypadku ekspresów przelewowych czy kawiarek, a jeszcze inna — French Pressów. Panuje zasada, zgodnie z którą im dłużej jest parzona kawa, tym ziarna powinny zostać grubiej zmielone.

Wyróżnia się 4 główne stopnie zmielenia kawy:

  • Bardzo drobno mielona, o konsystencji pudru.

  • Drobno mielona, która ma konsystencję proszku drobniejszego od cukru.

  • Średnio mielona, której konsystencja jest zbliżona do piasku.

  • Grubo mielona, ziarna której przypominają kryształki soli morskiej.

Mieląc ziarna zbyt drobno, uzyskuje się napar o gorzkim, mocnym, cierpkim smaku i ciemnej barwie, który będzie pozbawiony wyraźnej pianki. Z drugiej strony, za grube mielenie ziaren sprawi, że kawa będzie słaba i wodnista. Wynika to z tego, że w czasie parzenia przepuszczą one przez siebie zbyt dużą ilość wody. Grubo zmielona kawa znajduje zastosowanie w przypadku naparów parzonych przez nieco dłuższy czas.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, iż na smak kofeinowego napoju wpływa nie tylko grubość oraz sposób mielenia ziaren. Równie istotną kwestią jest wybrany rodzaj kawy czy woda wykorzystywana do tego procesu.

Jak należy mielić kawę?

Proces mielenia kawy powinien się odbywać bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Wynika to z tego, iż rozdrobnione ziarna tracą swój unikalny smak po upływie zaledwie kilka minut. Mieląc je tuż przed parzeniem, zachować można wysoką jakość naparu o unikalnym smaku i aromacie.

Do zmielenia ziaren niezbędny będzie odpowiedni młynek. Na sklepowych półkach dostępne są rozmaite produkty tego typu. Godne polecenia są między innymi młynki żarnowe. Gwarantują one równy, dokładny, płynny przemiał, co w bezpośredni sposób wpływa na smak oraz jakość kawy. Młynki tego typu nie rozcinają ziaren, a zamiast tego — ścierają je. Co więcej, nie przyczyniają się do ich przegrzewania w czasie mielenia. Kawoszom polecić można także młynki ręczne, które gwarantują błyskawiczne efekty bez konieczności użycia siły. Stanowią one idealne rozwiązanie wówczas, gdy niezbędne jest przygotowanie kawy dla większej liczby osób.

Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w produkt, jakim jest mielona kawa? Sklep internetowy https://kawaiherbata.com przychodzi z pomocą! Znaleźć można tu wysokiej jakości kawę pochodzącą z najlepszych na świecie plantacji. Tym, co ją wyróżnia jest to, iż ziarna Robusty i Arabiki są świeżo palone w palarni sklepu internetowego, efektem czego są produkty o znakomitym smaku i niepowtarzalnym aromacie.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top