Jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym?
Pizza to smaczne danie włoskie, które jest uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Chętnie przyrządzamy ten przysmak w domowym zaciszu. Okazuje się, że dobra pizza bazuje na dobrym cieście, sosie, składnikach i procesie pieczenia. Domowe piekarniki nie dają tak wiele możliwości, jest specjalistyczne sprzęty. Jednakże każdy z nas może upiec pyszną pizzę w swoim piekarniku elektrycznym. Jak to zrobić? O czym warto pamiętać? Jakie kwestie są najważniejsze?
Pizza domowa
Podczas tworzenia domowej pizzy, częstym problemem jest nadmiar wilgoci. To sprawia, że pizza zamienia się w wodniste ciasto. Jeśli często pieczemy pizzę w domu, warto zastanowić się nad zakupem kamienia. Jest on przydatny zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy dwie pizze jednocześnie. Faktem jest, że nawet bez tego akcesorium poradzimy sobie z przygotowaniem dania. Co jest najważniejsze? Ogromne znaczenie ma maksymalna temperatura pieczenia i termoobieg. Nasze danie zawsze wkładamy do maksymalnie nagrzanego sprzętu wraz z ustawionym termoobiegiem. Wysoka temperatura pozwoli brzegom ładnie wyrosnąć w szybkim czasie.
Kolejną kwestią jest pieczenie pizzy na najniższym poziomie. W piekarniku mamy do wyboru kilka poziomów wysokości – w tej sytuacji wybieramy najniższy poziom. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy kamień. Tutaj poziom nie jest tak ważny.
Smaczna pizza
Jak zadbać o to, aby pizza była smaczna i prezentowała się niczym w pizzerii? Warto posmarować brzegi oliwą. Nanosimy niewielką ilość oliwy na brzegi pizzy, tak aby nie były blade. W efekcie dojdzie do ładnego zarumienienia się tej części dania. Gdy już uformujemy ciasto, nakładamy sos pomidorowy i wstawiamy pizzę do piekarnika na ok. 4 minuty. Dobrym trikiem jest dołożenie sera w połowie pieczenia. To samo dotyczy reszty składników. To bardzo ważne zwłaszcza w przypadku stosowania mozzarelli, która po zbyt długiej obróbce termicznej traci walory smakowe i wygląd. Po ułożeniu składników wkładamy pizzę do piekarnika na kolejny kilka minut.
O czym warto pamiętać?
Miłośnicy mozzarelli na pizzy muszą mieć na uwadze to, aby dokładnie odsączyć ser w kulce z serwatki oraz osuszyć. Faktem jest, że mozzarella jest najchętniej stosowanym serem do pizzy. Przygotowując danie w domu, warto unikać nadmiaru mokrych składników. Dzięki temu nasza pizza nie będzie się lała. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku użytkowania pomidorów – wcześniej trzeba usunąć gniazda nasienne i nie należy przesadzać z ilością tego składnika. Zastosowanie tych kilku wskazówek pozwoli nam stworzyć pyszną pizzę dla całej rodziny.
Przygotowanie smacznej pizzy nie jest trudnym zadaniem. Gdy mamy już gotowe ciasto i przygotowane składniki, często zastanawiamy się, jak powinien wyglądać proces pieczenia. Zasada jest tutaj bardzo łatwa. Pizzę zawsze ustawiamy na najniższym piętrze w piekarniku elektrycznym. Dobrym wyborem jest ustawienie grzania góra/dół i włączenie termoobiegu. Jeśli chodzi o temperaturę, powinna ona wynosić ok. 220 stopni. Pieczenie odbywa się przez około 10 minut. W połowie czasu dokładamy składniki na pizzę, co pozwoli stworzyć włoskie danie zgodnie ze swoimi potrzebami. Sprawdź pod tym linkiem jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym? Wbrew pozorom upieczenie pizzy w domu nie jest trudnym zadaniem.
Podsumowując warto zauważyć, że pizza jest daniem bardzo często przygotowywanym w polskich domach. Stosując powyższe porady unikniemy wielu kłopotów podczas pieczenia pizzy. Pamiętajmy o tym, że sam proces pieczenia jest bardzo ważny i wpływa na ostateczny smak naszego dania.
Leave a Reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.