Odmiany i rodzaje jabłek występujące w Polsce
Jabłka to chętnie wybierane i kupowane owoce, które można spożywać na świeżo albo przygotowywać z nich różnego rodzaju smakowite przetwory. Dają się one również wykorzystać w rozmaitych potrawach na słodko i wytrawnie. Jakie odmiany i rodzaje tych produktów można jednak spotkać w Polsce? Które z nich są najczęściej wybierane przez polskich smakoszy?
Jabłka Ligol
Jedną z popularniejszych polskich odmian jabłek jest Ligol. Można ją spotkać na większości straganów, w lokalnym warzywniaku oraz w supermarkecie. Nic dziwnego, bo to wyjątkowo smakowity produkt, charakteryzujący się dużą średnicą i mocną, błyszczącą skórką, lekko tłustą w dotyku.
Jeśli chodzi o smak, to jest on słodko-kwaskowaty.
Jabłka Gala
Zimowa odmiana jabłek Gala ma intensywnie czerwoną skórkę, która jest gładka i lekko połyskująca. Można ją rozpoznać po niewielkich rozmiarach owoców o słodkim smaku i niezapomnianym aromacie.
Gala rewelacyjnie smakuje w wersji sauté, chociaż równie dobrze sprawdza się w sałatkach, deserach i przetworach. Jest również dobrym jabłkiem przeznaczonym do suszenia, zatem zimową porą można przyrządzić z niej na przykład smakowitą sezonową herbatę z cynamonem i goździkami.
Jabłka Golden delicious
Bardzo ciekawą odmianą jabłek jest Golden delicious. To typowy owoc zimowy o dość specyficznej żółtej lub żółtozielonej skórce, czemu zawdzięcza swoją nazwę.
Takie jabłka doskonale nadają się na różnego rodzaju przetwory owocowe.
Na uwagę zasługuje szczególnie słodki smak i kremowy miąższ, który wyróżnia się na tle innych produktów z opisywanej tu kategorii.
Jabłka Antonówki
Ta mająca za sobą długą tradycję odmiana jabłek odznacza się dużymi i pięknie pachnącymi owocami o jasnożółtym kolorze, z gładko połyskującą skórką.
Lekko kwaskowaty miąższ bywa kruchy, co niektórym przeszkadza, a innym – wręcz przeciwnie. Eksperci z Lomania (polsko-francuska spółka z miejscowości Kościan w Wielkopolsce, która od 25 lat działa w branży owocowo-warzywnej) radzą jednak, by uważać z przechowywaniem Antonówek w zbyt chłodnym miejscu. Im bowiem niższa jest temperatura składowania, tym większa kruchość jabłka.
Antonówka sprawdzi się zarówno „solo”, jak i składnik ciast oraz soków. Tworzy się z niej również różnego rodzaju dżemy oraz konfitury.
Leave a Reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.