Piece gastronomiczne elektryczne – rodzaje i funkcje. Co wybrać do lokalu?

Piece elektryczne stosowane są w gastronomii bardzo często. W sprzedaży znajduje się wiele typów pieców oferujących zróżnicowane funkcje. O czym warto pamiętać, gdy wybiera się tego typu wyposażenie do lokalu gastronomicznego?
Dlaczego warto wybrać piece elektryczne gastronomiczne?
Aktualnie piece elektryczne gastronomiczne kupowane są bardzo często. Co stoi za ich popularnością?
Teraz, gdy ceny gazu są bardzo wysokie, elektryczne piece stają się bardziej pożądane wśród restauratorów, jednak energooszczędność nie jest ich jedynym atutem. Sprzęt tego typu pozwala na łatwe przyrządzanie potraw na różne sposoby i wymaga jedynie zasilania elektrycznego.
Nowoczesne piece elektryczne gastronomiczne są również bardzo proste w obsłudze i pozwalają dzięki temu na łatwe i szybkie przyrządzanie wielu typów dań. Sterowanie piecami tego typu odbywa się bezproblemowo i mogą one łatwo utrzymywać odpowiednią temperaturę.
Oczywiście, w porównaniu do pieców gazowych, te elektryczne są również bezpieczne, ponieważ nie powodują one ryzyka wybuchu gazu.
Rodzaje pieców elektrycznych używanych w gastronomii
W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się dwa główne rodzaje pieców elektrycznych, a dokładnie są to:
-
elektryczne piece konwekcyjne
-
elektryczne piece konwekcyjno-parowe
Piece konwekcyjne bazują na termoobiegu, czyli podgrzewają one powietrze i wprawiają je w ruch za pomocą wentylatora. Gorące powietrze pozwala wtedy na równomierne wypieczenie produktów.
Z kolei piece konwekcyjno-parowe oferują również dodatkową opcję użycia pary wodnej. Przeznaczona jest ona wtedy do nawilżania potraw podczas ich obróbki, co powoduje, że nie dochodzi do ich wysychania. W efekcie są one smaczne, aromatyczne i można przyrządzać je też bez dużej ilości tłuszczu.
Warto też wskazać, że piece elektryczne gastronomiczne mogą być także wyposażone w dodatkowe funkcje, na przykład mogą wykorzystywać grill elektryczny.
Jak dobrać odpowiedni piec elektryczny gastronomiczny?
Dobór odpowiedniego wyposażenia jak piece elektryczne gastronomiczne do potrzeb lokalu jest kluczowy.
Należy wtedy uwzględnić kwestie jak wielkość pieca, oferowane przez niego funkcje, sposób obsługi. Warto zdecydować się na piece markowe, które posiadają pełną gamę programów i można dokupić do nich również dodatkowe elementy, na przykład sondy.
W doborze odpowiednich pieców elektrycznych do lokalu gastronomicznego mogą pomóc również pracownicy sklepu z wyposażeniem dla gastronomii. Doradzą wtedy, jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej do konkretnego lokalu.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice
Leave a Reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.